To tradycyjny, wytwarzany według dawnych receptur przysmak już nie tylko Wielkopolan. Charakterystyczny smak i zapach uzyskiwany jest dzięki procesowi gliwienia twarogu i następnie smażeniu sera z dodatkiem masła i kminku (w przypadku sera z kminkiem).
Wielkopolski Ser smażony produkowany jest zgodnie z wielkopolską, przekazywaną z pokolenia na pokolenie recepturą, której potwierdzeniem jest nadanie przez Unię Europejską certyfikatu „Chronione Oznaczenie Geograficzne”.
Wielkopolski Ser Smażony cieszy się bardzo dobrą opinią wśród klientów ceniących zdrową żywność, która kojarzy się z rodzinnymi stronami i czasami dzieciństwa. Natomiast konsumenci, którzy nie znali smaku tego specjału zaskoczeni są jego aromatem i głębią smaku.
Wielkopolski ser smażony robimy z twarogu z mleka krowiego. Przed smażeniem poddajemy twaróg procesowi dojrzewania zwanego tradycyjnie gliwieniem, któremu zawdzięcza swój charakterystyczny smak i zapach.
Wielkopolski ser smażony robimy z twarogu z mleka krowiego. Przed smażeniem poddajemy twaróg procesowi dojrzewania zwanego tradycyjnie gliwieniem, któremu zawdzięcza swój charakterystyczny smak i zapach.